15 Mart 2014 Cumartesi

Depresyon Nedir ,Nasıl Olur ?


Depresyon,yakından tanırsanız ne olduğunu çok iyi anlayabileceğimiz bir süreçtir;çocuklardan gençlere,orta yaşlılardan yaşlılara neredeyse her yaş grubunu kapsayan bir psikiyatri hastalığıdır.
Depresyondan kurtuluş mümkün değildir ; evde ,okulda,dışarıda bir çocuk da,bir anne ,bir baba,hala,teyze,amca da depresyonun tehdidi altındadır.
Depresyon nereden gelir,nasıl bir şeydir ve neyi tehdit eder?
Diyelim bir hayaliniz,hedefiniz var ve bunu gerçekleştirmek için büyük bir hevesle yola koyuluyorsunuz.Eğer çok fazla uyarıcıya maruz kalırsanız;aile,sosyal çevre,ekonomik koşullar,gittiğiniz-gidemediğiniz kurslar vb. gibi bir çok unsur size engel çıkartmaya başlarsa,sosyal,ekonomik ve kültürel pek çok açıdan engellenirseniz bir süre sonra hedefinize ulaşma konusunda hevesiniz kırılabilir.Bu bir baskı şeklinde üzerinize gelmeye başladığında,canınızın istediğini yiyemiyor,giyemiyor,canınızın istediği parayı kazanamıyor,istediğiniz gibi yaşayamıyor olduğunuzu düşünmeye başlarsınız.Denemeleriniz ve çabalarınızın boşuna olduğunu,hayatın anlamsızlaştığını,elinizi attığınız her şeyin adeta kuruduğunu hissedebilirsiniz.İşte bu süre gelen engellenmeler yüzünden bir süre sonra depresyona gireriz,engellenmeler insanı depresyona yatkın hale getirir.Özellikle çocuklar bir şey yapmaya kalkıştıklarında aileleri tarafından sık sık engellenirlerse depresif ruh haline girmeye çok yatkın hale gelirler - baskıcı ebeveynler depresif çocuklar yetiştirirler -.
O halde ne oluyor da adına "depresyon" diyoruz?
Hedeflerimizde ulaşma yolunda en az bir unsur;aile,arkadaş çevresi,ekonomik koşullar olabilir;bizi sürekli engellerse bir süre sonra baskı altında hissetmeye başlarız.
Eğer kişi ruhum daralıyor,işin içinden çıkamıyorum,dayanılmaz bir şeyin içindeyim,dipsiz bir kuyunun içine çekilir gibiyim,hayat benim için anlamsızlaştı,hiç bir şeyden keyif alamıyorum,ben niye yaşıyorum ki,diyorsa,şeker hastası olmadığı halde oldukça fazla uyuyorsa,depresyon sürecine adım atmıştır.
***Belirtileri fark ettiğinizde yapılacak en basit şey bir uzmandan;psikolog ,psikiyatr veye terapistten yardım almaktır.***
Hepimiz ölene kadar içinde olduğumuz sistemin bizi baskı altında tutacağını ve her an depresyon tehdidi altında olduğumuzu biliyoruz.O halde depresyonla nasıl başa çıkacağımızı öğrenmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder